”Paras palkinto on tyytyväinen asiakas – laatu, rentous ja huolenpito tekevät Emosta uniikin”

Ravintolapäällikkömme ja pääsommelierimme Severi Lukkarinen kasvoi ravintoloiden takahuoneissa. Hän rakastaa ihmisiä, historiaa, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja maantietoa. Viineissä ja asiakaspalvelutyössä yhdistyvät nämä kaikki.

”Kasvoin gastronomisessa perheessä ja imin palveluhenkisyyden äidinmaidossa. Ensimmäinen ravintolakokemukseni oli, kun sain nimeni vuonna 1994 Piccolo Piazzassa. Se oli vanhempieni ensimmäinen ravintola Helsingin Katajanokalla. Varhaisimpia ruokamuistojani on äidin lasagne, jonka kastikkeita hän haudutteli melkein koko päivän – se oli hänelle pyhä asia.

Isäni ja edesmennyt äitini pyörittivät Helsingissä useita bistrohenkisiä ravintoloita – kuten Bar Tapastaa ja Limónia. Niiden takahuoneissa leikimme siskoni kanssa, kun vanhempani painoivat hommia. Söimme kotona aina terveellisesti ja laadukkaasti ja käytimme paljon kasviksia. Isoisäni oli maanviljelijä, ja häneltä saimme tuoreet vihannekset ja juurekset. Naapurista haimme lihat ja maidot. Näin jo varhain, mistä puhdas ruoka lautasellemme tulee.

Satsaan edelleen kotona hyviin raaka-aineisiin. Haluan tietää, mitä suuhuni laitan. Jos katsoo jääkaappiini huomaa, että lähes kaikki ruoka on lähituotettua.

Olen aina rakastanut kulinarismia, ja 13-vuotiaana menin työharjoitteluun ravintola Oloon tienaamaan taskurahoja. Minulle oli opetettu kotona, ettei raha kasva puussa, vaan uusien farkkujen ja puhelimien eteen on paiskittava hommia. Siinä sitten paiskittiin! Olin ensin keittiössä tiskarina. Hiljalleen siirryin tarjoilemaan ja auttamaan kiireilloissa.

Lopulta veri alkoi vetää oikein kunnolla ravintola-alalle ja asiakaspalvelutyöhön. Opiskelin päivät Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksessa Mercuriassa ja illat olin töissä silloisessa ravintola Mechessä.

Vuonna 2013 olin mukana avaamassa Emoa. Teemme hyvää, eurooppalaista ruokaa sesongin parhaista raaka-aineista ja tarjoamme sen nauttimiseen rennon ja hauskan ilmapiirin. Meidän johtotähtiämme ovat läsnäolo, huolenpito ja intohimoinen tekeminen.

Huikea porukkamme tekee Emosta ainutlaatuisen

Työni Emon ravintolapäällikkönä ja pääsommelierina toteuttaa suurimmat haaveeni: olla viinin, ruoan ja ihmisten kanssa tekemisissä. Se on suurin intohimoni ja unelmani, jota on upea jakaa asiakkaidemme ja henkilökuntamme kanssa.

Työssäni on tärkeää osata lukea ihmisiä ja tilanteita, sillä ravintolapäällikkönä vastaan siitä, että kokonaisuus toimii. Kokonaisuus taas koostuu pienistä yksityiskohdista, joiden onnistumisessa jokaisen panos ratkaisee. Esimiehenä ja työtoverina minulle onkin tärkeää, että kaikilla on töissä oikeasti hauskaa ja jokainen saa loistaa omana persoonanaan.

Palvelemme asiakkaitamme kukin omalla tyylillämme, ja hyvässä tiimissä kaikilla on vahvuutensa. Olen onnellinen ja ylpeä huikeasta työyhteisöstämme. Olemme kaikki erilaisia ja täydennämme toisiamme – meissä on sekä temperamenttia ja rauhallisuutta. Se tekee Emosta ainutlaatuisen.

Meille asiakas on tähti, ja tavoitteemme on aina yhteinen: että asiakkaamme viihtyvät ja nauttivat. Suurin toiveemme on, että jokainen Emon oven avaava tuntee tulevansa yhteiseen olohuoneeseen ja olevansa kuin kotonaan.

Jokaisella on oma makunsa ruoan ja vaikkapa viinien suhteen, ja ihmiset kokevat myös palvelun hyvin eri tavoin. Kuuntelen ja tulkitsen toiveita herkällä korvalla: minulle palkitsevinta on, kun pystyn täyttämään asiakkaan tarpeet mahdollisimman hyvin. Kaikki eivät välttämättä pidä samppanjasta alkumaljana tai halua syvällisiä kuvailuja viineistä – ja toiset ovat erittäin kiinnostuneita tarinoista ja yksityiskohdista juomien ja annosten takana.

Rento ja henkilökohtainen palvelu puhuttelee, kruunaa elämyksen ja saa tulemaan toivottavasti uudelleenkin. Kyse on lopulta aina ihmisten välisestä yhteydestä ja inhimillisestä kohtaamisesta.

Viime vuosina olen hurahtanut natural-viineihin

Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, matematiikasta, fysiikasta, kemiasta ja maantiedosta. Viineissä yhdistyvät nämä kaikki. Hyvän sommelierin on hallittava jokaista osa-aluetta. Viinien tuntemisessa ei voi koskaan tulla valmiiksi, ja se niissä onkin niin mahtavaa – ala on jatkuvaa opiskelua.

Olen lukenut viineistä valtavasti, käynyt kursseja ja maistellut tuhansia viinejä. Viinisuosikkejani nimetessä olen aika klassinen mies: minua viehättävät Ranskan Burgundin alueen Pinot Noir ja Chardonnay. Viimeiset vuodet olen perehtynyt ja hurahtanut yhä enemmän natural-viineihin. Esimerkiksi Loiren laakson Chenin Blanc toimii upeasti monen annoksemme kanssa.

Tervetuloa meille maistelemaan, kokeilemaan, nauttimaan ja viihtymään!”

Severi Lukkarinen

Ravintolapäällikkö ja pääsommelier