Joulupöytään ankkaa ja vuohenjuustomoussea

Olen hemmotellut tällä ankankoipi-confitilla monta tyytyväistä suuta. Resepti sopii loistavasti myös joulupöytään lisukkeineen. Jälkiruoaksi suosittelen rommibabaa. Tämän rakastetun herkkupommin tekeminen vaatii vähän aikaa, mutta palkitsee tekijänsä. Sitä paitsi joulunahan on aikaa leipoa!
Mukavia jouluhetkiä!

Terveisin,
Ilkka Lääveri
Emon keittiöpäällikkö ja omistaja 

Ankankoipi-confit, punajuurta ja vuohenjuustomoussea

4 ankankoipea
4 dl ankanrasvaa tai rypsiöljyä
rosmariinia (DeliVerde)
suolaa, pippuria

4 punajuurta
tummaa balsamicoa
oliiviöljyä
vuohenjuustomoussea

1. Mausta ankankoivet reilusti suolalla ja pippurilla, laita uunivuokaan. Lisää muutama rosmariinin oksa ja kaada sulatettu ankanrasva tai rypsiöljy koipien päälle niin, että koivet peittyvät kokonaan. Laita 130-asteiseen uuniin 2–3 tunniksi, kunnes liha irtoaa luista helposti. Anna jäähtyä rasvassa noin tunti. Ota koivet pois rasvasta ja irrota liha luista. Kaada rasva pois uunivuoasta niin että koivista irronnut neste jää talteen (voit myös jäähdyttää rasvan jolloin se on helppo poistaa ja ottaa hyytynyt paistoliemi talteen). Mausta ankanliha paistoliemellä.

2. Pese punajuuret ja keitä kiehuvassa vedessä kypsiksi. Anna jäähtyä hetken ja kuori punajuuret lämpiminä. Pilko peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja mausta balsamicolla, suolalla ja sokerilla. Jätä maustumaan.

3. Valmista balsamicosta ja öljystä vinegretti. Yksi osa hyvää tummaa balsamicoa ja kaksi osaa laadukasta oliiviöljyä. Lisäksi hieman mustapippuria, suolaa ja hienonnettua salviaa tai rosmariinia.

Vuohenjuustomousse

200 g pehmeää vuohenjuustoa (chevre)
½ sitruunanmehu
½ dl kermaa vaahdotettuna
suolaa, valkopippuria

1. Aja juusto yleiskoneella tai tehosekottimella tasaiseksi tahnaksi ja lisää sitruunanmehu. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lopuksi lisää kermavaahto varovasti sekoittaen. Anna jähmettyä hetki.

2. Tee ankasta, punajuurista ja vuohenjuustomoussesta salaatti ja koristele se viinisuolaheinällä. Voit tarjoilla kaikki myös erikseen. Mausta lopuksi balsamicovinegretillä.

Rommibaba

Baba-esitaikina
100 g maitoa
20 g hiivaa
25 g tomusokeria
100 g vehnäjauhoa

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva sekä tomusokeri maitoon. Lisää maito yleiskoneeseen jauhojen kanssa ja vaivaa. Laita kannelliseen astiaan lepoon jääkaappiin.

Seuraavana päivänä:

Koko esitaikina
400 g vehnäjauhoja
10 g suolaa
8 kanamunaa
345 g voita

2. Vaivaa esitaikina jauhojen, suolan ja munien kanssa yleiskoneessa 12–15 minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen voi pikkuhiljaa. Laita taikina kylmään kohoamaan. Vaivaa taikinasta pieniä pullia ja kohota. Voit käyttää myös babamuotteja tai pieniä muffinssimuotteja. Paista 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä.

Babaliemi
8 dl vettä
160 g sokeria
160 g ruokosokeria
1 dl rommia
1 appelsiinin kuori
1 sitruunan kuori
2 kanelitankoa
2 tähtianista
1 vaniljatanko halkaistuna

3. Kiehauta vesi ja sokerit. Lisää mausteet ja rommi. Jätä maustumaan yön yli. Liota babat lämpimässä liemessä juuri ennen tarjoilua niin, että babat ovat läpikotaisin kosteita (n. 1–2 minuuttia). Tarjoa esimerkiksi rommirusinajäätelön, kinuskikastikkeen tai kermavaahdon kera.

Viimeisimmät kuulumiset

Olemme osa Olo Groupia. Ryhmään kuuluvat myös: